En kreativ miljö för både vuxna och barn

landskap1

Träkojan har en unik landskapsarkitektur. Här finns en genomtänkt och grönskande innergård med plats för både egna odlingar och ett socialt liv. Möt Magnus Löfendahl som har planerat allt från uteplatser till växter och belysning.

– Jag har inspirerats av kolonilotter och har jobbat mycket med växtgestaltning för att få en ombonad atmosfär. Tanken är att det ska finnas något för varje årstid och samtidigt vara lättskött, säger Magnus Löfendahl.

Träkojans generösa innergård består av tre karaktäristiska delar. En del bjuder på sköna sittplatser, specialritade lekhus och fruktträd. Den mer avskärmade odlingen är en plats för de med gröna fingrar som vill odla sina egna kryddor till middagen. Medan den mer öppna delen består av en gräsmatta med gott om plats för fri lek. Eller som Magnus Löfendahl sammanfattar gården:

”Det är som en spännande lekvärld för både barn 
och vuxna. Mycket av det som växer på gården går dessutom går att äta.”

landskap2

– Det är som en spännande lekvärld för både barn och vuxna. Mycket av det som växer på gården går dessutom går att äta, säger han. 

Precis som att innergården får ta plats gäller det samma för cyklarna. Det finns fler parkeringsplatser för cyklar än boende för att främja ett aktivt och socialt umgänge med vänner som kommer på besök.

– I bostadsprojekt händer det att det till slut knappt finns plats för människor, allt blir funktionsytor. Det har känts viktigt att ha separata parkeringar för cyklarna, på förgårdsmarken ut mot gatorna.

landskap3

”Jag vill att utomhusmiljön ska kännas närvarande när man är inomhus.”

Magnus Löfendahl berättar om belysningen som på innergården är dämpad och mysig, men vid vissa delar – som lekplatsen och odlingen – finns spotlightlampor som går att ställa in efter behov.

– Gården upplevs ovanifrån, från lägenheten. Det är därför viktigt att den ser härlig ut när man tittar ut från fönstret. Jag vill att utomhusmiljön ska kännas närvarande när man är inomhus, säger han.

– Vid ett bostadsköp är det oftast planlösning och pris som står i fokus. Här tror jag att även innergården kommer att vara en huvudspelare, avslutar Magnus Löfendahl. 

Tillbaka